Η Χαλούλου Σοφία γεννήθηκε στην Πάτρα. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ψυχολογίας Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών και είναι κάτοχος άδειας ασκήσεως επαγγέλματος ψυχολόγου για όλη την επικράτεια από 14/3/2019.
Ακολούθησε μεταπτυχιακός τίτλος σπουδών στο πρόγραμμα «Ψυχική Υγεία Παιδιών και Εφήβων, Εξαρτήσεις και Νέες Τεχνολογίες» στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Παράλληλα, έχει πραγματοποιήσει επιμόρφωση στα ετήσια προγράμματα «Σχολική Ψυχολογία» του Πανεπιστημίου Αιγαίου και «Ειδική Αγωγή και Εκπαίδευση» του Πανεπιστημίου Μακεδονίας.
Λόγω της ενασχόλησης με παιδιά και εφήβους που φέρουν Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές έχει εκπαιδευτεί και πιστοποιηθεί με το εργαλείο για την «Αξιολόγηση του Επιπέδου Λειτουργικότητας Παιδιού στο Φάσμα του Αυτισμού» (ΕΔΑΛΦΑ), καθώς στην «Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής ή/και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ)- Αξιολόγηση και Τεχνικές Παρέμβασης» από την E CERT.
Στα πλαίσια διαρκούς επιμόρφωσης με στόχο την εξέλιξη έχει παρακολουθήσει πλήθος σεμιναρίων με σπουδαιότερα: «Παιδικό ιχνογράφημα», «Αυτισμός, πρώιμη ανίχνευση και αντιμετώπιση» και «Σχολικός Εκφοβισμός».
Το κύριο ενδιαφέρον της προσανατολίζεται στη μελέτη της ανθρώπινης συμπεριφοράς και την βελτίωση των συνθηκών ζωής της καθημερινότητας μέσα από τον έλεγχο και την πρώιμη (και όχι μόνο) παρέμβαση. Στο ερευνητικό πεδίο της Εφαρμοσμένης και Πειραματικής Ανάλυσης της Συμπεριφοράς έχει ασχοληθεί με την μελέτη της Διαταραχής Πανικού και των κρίσεων που εκδηλώνονται στα πλαίσια αυτής. Η έρευνα πραγματοποιήθηκε κατά την διεξαγωγή πτυχιακής εργασίας, με την μελέτη ενός από τα κεντρικά συμπτώματα των κρίσεων -της αναπνοής – με σημαντικά ευρήματα , τα οποία αποτελούν εφαλτήριο για περεταίρω διερεύνηση του φαινομένου. Τα εν λόγω ευρήματα παρουσιάστηκαν στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ανάλυσης Συμπεριφοράς (Αθήνα, 2019).
Επί του παρόντος εργάζεται ως ψυχολόγος στο κέντρο Anima sempreviva, ενώ ταυτόχρονα παρέχει υπηρεσίες παιδοψυχολόγου σε παιδιά και εφήβους σε Διεπιστημονικό κέντρο θεραπευτικής παρέμβασης στην πόλη της Αμαλιάδας. Ειδικότερα, ασχολείται με την βελτίωση κοινωνικών δεξιοτήτων, κυρίως παιδιών με αναπτυξιακές διαταραχές, ενίσχυση της αυτοεκτίμησης, επίλυση κοινωνικού προβλήματος, συναισθηματική επίγνωση και καλύτερη διαχείριση συναισθηματικής κατάστασης και καλλιέργεια ενσυναίσθησης. Επίσης, ασχολείται με την διαχείριση συμπτωμάτων άγχους και κρίσεων πανικού τόσο σε εφήβους όσο και σε ενήλικες, και αναλαμβάνει την ψυχοεκπαίδευση και Συμβουλευτική Γονέων.
Ο ψυχισμός μας μιλάει.. συνήθως με την εκδήλωση σωματικών συμπτωμάτων. Ας αφουγκραστούμε τις ανάγκες του και ας μην αφήσουμε να περάσει πολύτιμος χρόνος. Ας συμβουλευτούμε έναν Ειδικό Ψυχικής Υγείας!