Η Ψυχοθεραπεία είναι μία δυναμική διαδικασία αλληλεπίδρασης και μάθησης ανάμεσα στον θεραπευτή και στον θεραπευόμενο, που επιτυγχάνεται στα πλαίσια μιας καλής συνεργατικής θεραπευτικής σχέσης, η οποία προωθεί την εμπιστοσύνη, τη ζεστασιά, τη συμπόνια, την υγιή επικοινωνία, την ασφαλή σύνδεση και την ευγένεια. Ο θεραπευτής είναι εκπαιδευμένος στο να βοηθά τους προσερχόμενους σ’ αυτόν, ώστε να κατανοήσουν τα αισθήματά τους και να βελτιώσουν ή να αλλάξουν τη συμπεριφορά τους. Με τη χρήση μεθόδων και τεχνικών, που στοχεύουν κυρίως στη θεραπεία ψυχοπαθολογικών συμπτωμάτων, επέρχονται δραστικές αλλαγές σε δυσλειτουργικούς τρόπους σκέψης, καθώς και δυσλειτουργικές συναισθηματικές αντιδράσεις και συμπεριφορές που δυσχεραίνουν τη ζωή του θεραπευόμενου.
- Τι είναι η Γνωστική Αναλυτική Ψυχοθεραπεία (ΓΑΨ)
Η Γνωστική Αναλυτική Ψυχοθεραπεία (CognitiveAnalyticTherapy – CAT) είναι μια μορφή ψυχοθεραπείας, που διαμορφώθηκε από τον Βρετανό ψυχίατρο και ψυχοθεραπευτή Antony Ryle. Συγκεκριμένα, πρόκειται για μια βραχεία, ατομική ψυχοθεραπεία, που εστιάζει την προσοχή της στον τρόπο που δημιουργήθηκαν και διαιωνίστηκαν ρόλοι και συμπεριφορές, οι οποίες στην παιδική και εφηβική ηλικία ήταν προσαρμοστικές για το άτομο, αλλά στην ενήλικη ζωή του έγιναν αναποτελεσματικές και δυσλειτουργικές, με αποτέλεσμα να προκαλούν έντονη δυσφορία και ποικίλα σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα, για τα οποία ο άνθρωπος ζητάει βοήθεια.
Κύριο χαρακτηριστικό της ΓΑΨ είναι ότι χρησιμοποιεί τη σχέση που αναπτύσσεται μεταξύ του θεραπευτή και του θεραπευόμενου ως βασικό μοχλό στην θεραπευτική διεργασία. Είναι, δηλαδή, μια συνεργατική ψυχοθεραπεία, κατά τη διάρκεια της οποίας ο θεραπευτής εγκαταλείπει τον ρόλο της αυθεντίας και προσπαθεί, σε συνεργασία με τον θεραπευόμενο, να καταλήξουν σε μια κοινή αναδιαμόρφωση (reformulation) των τρεχουσών προβληματικών συμπεριφορών και των δυσλειτουργικών ρόλων που τις διαιωνίζουν.
Η Γνωστική Αναλυτική Ψυχοθεραπεία είναι μια οικονομική σε χρήμα και χρόνο ψυχοθεραπεία (16 έως 24 συνεδρίες) με αρχή, μέση και τέλος και με καθορισμένη δομή. Η διάρκειά της, όμως, μπορεί να είναι μέση ή μακρά, ανάλογα με τις ανάγκες του θεραπευόμενου, και εφαρμόζεται σε ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων και διαταραχών όπως:
- αγχώδεις διαταραχές (διαταραχή πανικού, αγοραφοβία, ειδικές φοβίες, κοινωνική φοβία, γενικευμένο άγχος κλπ)
- καταθλιπτικές διαταραχές
- διαταραχές πρόσληψης τροφής
- διαταραχές της προσωπικότητας (μεταιχμιακή διαταραχή κ.ά.) και διαπροσωπικές δυσκολίες
Σύνδεσμοι