Οι ομάδες γονέων αποτελούν ασφαλή πλαίσια, μέσα στα οποία οι γονείς μπορούν να μοιραστούν εμπειρίες και βιώματα, να λάβουν νέες πληροφορίες και γνώσεις, να υποστηριχθούν και να φροντιστούν. Οι ομάδες έχουν συγκεκριμένο αριθμό συναντήσεων για τα μέλη τους και στοχεύουν στην ψυχοεκπαίδευση των γονέων, προκειμένου αυτοί να ενισχύσουν ολιστικά τον πολύτιμο ρόλο τους, μέσω θεωρητικών αλλά και βιωματικών πρακτικών. Η εφηβική ηλικία αποτελεί μια μεταβατική και ευαίσθητη περίοδο, κατά την οποία αναδύονται προκλήσεις και δυσκολίες. Γονείς και έφηβοι έρχονται αντιμέτωποι με αλλαγές και καλούνται να αναδιαμορφώσουν την σχέση τους. Οι γονείς είναι σημαντικό να είναι δίπλα στους εφήβους, με υπομονή και κατανόηση, διευκολύνοντας την πορεία προς την ανεξαρτησία τους, αλλά παράλληλα, είναι απαραίτητη η τήρηση των ισορροπιών στη σχέση τους, συμβάλλοντας έτσι στην ομαλή ανάπτυξη των εφήβων.
Γιατί να συμμετέχω σε μια ομάδα γονέων ;
- Συνειδητοποίηση ότι δεν είμαστε μόνοι στο δύσκολο ταξίδι της γονεϊκότητας. Ένα από τα σπουδαιότερα οφέλη μιας ομάδας είναι η κατανόηση ότι και άλλοι γύρω μου παλεύουν με τα ίδια ή παρεμφερή προβλήματα. Αυτό συμβάλλει στην ελάττωση της έντασης συναισθημάτων, όπως ντροπή, ενοχή και αγανάκτηση, που συχνά μπορεί να μας κατακλύζουν όταν αδυνατούμε να διαχειριστούμε λειτουργικά μια κατάσταση.
- Μοίρασμα πληροφοριών και συναισθημάτων. Το μοίρασμα της εμπειρίας μας σε ένα ασφαλές και υποστηρικτικό περιβάλλον αποτελεί ανακουφιστική ενέργεια. Το να ακούμε άλλους ανθρώπους, με τους οποίους έχουμε τον ίδιο ρόλο, να μιλάνε για δικές τους ανησυχίες και συναισθήματα, ανοίγει διαφορετικές προοπτικές, επιτρέποντάς μας να εξετάσουμε νέες στρατηγικές για την αντιμετώπιση των ζητημάτων που προκύπτουν. Παράλληλα η εξωτερίκευση δικών μας σκέψεων και συναισθημάτων στην ομάδα, συντελεί στην μείωση της πίεσης που ενδέχεται να νιώθουμε, καθώς «ακουμπάμε» για λίγο σε ανθρώπους που μας καταλαβαίνουν και μας ακούν χωρίς διάθεση να μας κρίνουν.
- Εκπαίδευση. Συμμετέχοντας σε ομάδες γονέων, ερχόμαστε σε επαφή με νέες πληροφορίες που αφορούν τόσο την ανάπτυξη των παιδιών όσο και την γονεϊκότητα. Λαμβάνουμε καινούργιες ιδέες, πρακτικές και εργαλεία τα οποία μπορούμε να εφαρμόσουμε στη δική μου οικογένεια.
- Βελτίωση σχέσεων. Μέσω των βιωματικών ασκήσεων, κατανοούμε τα μοτίβα συμπεριφορών μας, εντοπίζουμε δυνατά και αδύναμα σημεία στην επικοινωνία μας, ενώ παράλληλα, αναπτύσσουμε τεχνικές για την πιο λειτουργική διαχείριση προβλημάτων ή συγκρούσεων. Έτσι, μπορεί να επιτευχθεί θετική αλλαγή στον τρόπο που σχετιζόμαστε με τα παιδιά μας αλλά και με τον/την σύντροφό μας.
Εν κατακλείδι, η συνύπαρξη με άλλους γονείς με τους οποίους έχουμε κοινό στόχο, πρόκειται για μια πολύτιμη και φροντιστική εμπειρία, η οποία προσφέρει γνώση, ενθάρρυνση και ανανέωση στον γονικό ρόλο. Το μοίρασμα που συμβαίνει στις συναντήσεις της ομάδας, είναι σε θέση να ενισχύσει την ανθεκτικότητα και την ευημερία ολόκληρης της οικογένειας.
Οι συναντήσεις της ομάδας γονέων, πρόκειται να πραγματοποιηθούν στο γραφείο της Ψυχολόγου κας Χασάπη Θεοδώρας, Ρήγα Φεραίου 91, και θα έχουν διάρκεια 5 μήνες. Για τη βέλτιστη λειτουργία της ομάδας οι θέσεις είναι περιορισμένες.
Ποιους αφορά: Γονείς/Κηδεμόνες παιδιών ηλικίας 12 ετών και άνω
Έναρξη: Σεπτέμβριος 2024
Ημέρα διεξαγωγής: Τετάρτη (ανά 15 ημέρες)
Ώρα: 19.00-20.30
Ενδεικτικές θεματικές ενότητες που θα καλυφθούν( υπάρχει η δυνατότητα να τροποποιηθούν ανάλογα με τις ανάγκες της ομάδας)
- Εφηβεία: Αναπτυξιακά ορόσημα, ανάγκες & προκλήσεις
- Επικοινωνία μεταξύ γονέων και εφήβων
- Θέσπιση ορίων
- Σχολική επίδοση & άγχος εξετάσεων
- Αναγνώριση & Διαχείριση Συναισθημάτων
- Πένθος & απώλεια
- Η χρήση του διαδικτύου
- Αυτοτραυματισμός στην εφηβεία & στάση των γονέων
Για δήλωση συμμετοχής ή πληροφορίες καλέστε στα τηλέφωνα: 2614000683
6944772261
6981067760